image

EVENIMENTE

“Hack To The Future” by ENSO Foundation a premiat trei soluții inedite construite de elevi și studenți, soluții ce vor aduce beneficii reale pentru sănătate, educație și mediu.

“Hack To The Future”, cel mai mare hackathon al Fundației ENSO, ce a avut loc în perioada 15-17 noiembrie, în Promenada Mall, a premiat cu 10.000 de euro trei echipe de elevi și studenți pasionați de tehnologie și IT. Timp de trei zile, câte 12 ore pe zi, tinerii participanți au dezvoltat aplicații ce răspund nevoilor globale din domeniul medical, educational și de mediu.

Cele trei echipe câștigătoare au fost:

  1. 1. Echipa Terrabyte a construit o soluție bazată pe inteligență artificială care analizează seturi de date și le asociază în timp și în spațiu (geografic), putând fi observate tipare de evoluție și corelații nedepistate anterior. Exemple de date de interes global încărcate și poziționate geografic: impactul cutremurelor, despăduriri ilegale, specii pe cale de dispariție etc. vezi prezentarea lor aici

  2. 2. Echipa Imagine Robots a dezvoltat o soluție de generare, stocare și distribuție a energiei solare. Un element important de inovație îl constituie panourile solare bazate pe clorofilă extrasă din plante. Pe timpul zilei, energia generată de panouri este fie utilizată direct de consumatorii electrici din locuință, fie utilizată pentru a genera oxigen și hidrogen prin hidroliză. Acestea sunt utilizate la rândul lor pe timp de noapte pentru generarea de energie, atunci când panourile fotovoltaice nu o produc. vezi prezentarea lor aici

  3. 3. Echipa Pana IT a dezvoltat o soluție de tipul SmartHome care conține o serie de senzori (senzor de supra-sarcină pe puncte de consum de electricitate, senzor de irigații, senzor de fum și gaze), precum și o aplicație mobilă de management, în care se primesc input-uri de la senzori și se poate acționa asupra dispozitivelor inteligente de la distanță. vezi prezentarea lor aici

Juriul hackathon-ului a fost format din mentorii fundației ENSO – Costin Matache - fondator, Alex Olteanu - președinte, Dan Ștefănescu - mentor și din mentorii din partea companiilor partenere – Bogdan Chifor, Embedded Software Engineer - Lenovo, Alin Meriș - Robotic Process Automation - EY Romania, Mihnea Mihăilescu - deputy CEO Trencadis, Tudor Pop - Managing Partner DataEye.

Aceștia au punctat în special gradul de impact al soluțiilor în domeniile care au constituit tema hackathon-ului (educație, sănătate, mediu), precum și fezabilitatea soluțiilor propuse, împreună cu nivelul de calitate al aplicațiilor dezvoltate pe durata celor trei zile.

Câștigătorii au primit cărți de robotică, în plus față de premiile ce le vor permite dezvoltarea viitoare a soluțiilor prezentate, echipa de pe primul loc câștigând 5.000 de euro, locul doi primind 3.000 de euro, iar locul trei 2.000 euro. Mai mult, ideile și soluțiile dezvoltate de echipele câștigătoare vor fi sprijinite și promovate de către Fundația ENSO, astfel încât proiectele lor să intre pe piața din România.

“Hack To The Future 2018 a fost un eveniment plin de pasiune pentru schimbare, iar proiectele uimitoare dezvoltate aici vorbesc de la sine. Zâmbetele pe feț ele participanț ilor și satisfacția de a-și aduce la viață ideile și de a le transforma în prototipuri funcționale într-o chestiune de ore reflectă spiritul adevărat al acestor tineri, mânați de dorința de a schimba modul în care tratăm mediul, sănătatea sau educația. Împreună cu partenerii noștri am organizat un eveniment care a atras și a provocat mințile minunate ale tinerei comunități tehnologice și acest lucru ne-a făcut să vrem să facem mai multe în continuare ca și fundație.”

Bogdan Răduță, mentor tehnic al Fundației ENSO.

Hack To The Future este un eveniment anual, aflat la prima ediție, ce are ca scop descoperirea și promovarea tinerilor pasionați de tehnologie și cu o preocupare activă în a îmbunătăți lumea în care trăim, atât acum cât și în viitor. Soluțiile dezvoltate și premiate în cadrul Hack to The Future, țintind mediul, educația sau sănătatea, adresează obiective specifice ale Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 a ONU, pe care Fundația ENSO o sprijină în implementarea ei locală și regională.

Succesul evenimentului nu ar fi fost posibil fără efortul deosebit al tuturor voluntarilor și mentorilor, precum și fără sprijinul primit de la partenerii și prietenii noștri:

● Parteneri GOLD: EY Romania, Lenovo, Microsoft, Viva Credit, Promenada, Logic Computer;

● Partener GOLD Conectivitate: Vodafone;

● Parteneri SILVER: Trencadis;

● Parteneri BRONZE: Vitamin Aqua, Robofun; Tema Energy;